Короткий зміст статті
Голодні болі в шлунку виникають через кілька годин після останнього прийому їжі. Біль проходить після того, як людина знову поїсть.
Симптоми
Голодні болі розрізняються у різних людей по своїй силі, характеру та тривалості. Важливо відрізняти голодну біль від звичайного почуття голоду. Біль виникає одночасно з відчуттям голоду або відразу слідом за ним і припиняється після прийому їжі, навіть якщо людина з’їла зовсім небагато.
Такі болі характерні для людей з виразкою шлунка. У цьому випадку біль характеризується високою інтенсивністю, людина не може нормально функціонувати. Біль стихає, якщо взяти більш зручне положення, але полегшення настає ненадовго. Незабаром неприємні відчуття повертається знову. Болі можуть виникати вночі або вранці.
Біль може бути пульсуючим або неперервною. Іноді хворі відчувають печіння. Характеристика больових відчуттів не дозволяє зробити однозначного висновку про тип патології, так як залежить від індивідуального сприйняття болю людиною.
Біль зазвичай локалізована в районі шлунку, але іноді може боліти ліве підребер’я.
Зазвичай голодні болі є лише одним з комплексу симптомів, характерних для порушень нормальної роботи шлунка. До таких симптомів належать:
- нудота або блювання; порушення апетиту; порушення стільця; часта печія; відрижка; неприємний присмак у роті.
Причини виникнення голодних болів у шлунку
Часто голодні болі виникають при гастриті або виразці шлунка. Тому при виникненні голодних болів необхідно провести обстеження, щоб точно діагностувати їх причину і почати своєчасне лікування.
Голодні болі в шлунку можуть виникнути з ряду причин:
- порушення нормальної моторики шлунка; подразнення запаленої ділянки слизової оболонки при гастриті або виразці шлунка; порушення нормальної секреції шлункового соку і підвищення його кислотності; м’язовий спазм навколо ерозивного ділянки слизової оболонки.
Розвиток гастриту і виразкових процесів обумовлена комплексним впливом спадковості, стресових факторів середовища та інфекційного процесу. Збудником гастриту і виразки є бактерія Helicobacter pylori.
Загострення гастриту або виразки може бути викликано:
- незбалансованим харчуванням; стресом, переутомляемостью або депресією; шкідливі звички: алкоголь, тютюнопаління; тривалим прийомом певних ліків.
Всі ці причини зумовлюють ослаблення захисних сил організму і стимулюють розвиток бактерії-збудника. Відбувається запалення слизової оболонки шлунка, утворення виразок і ерозій.
Найбільш часто голодна біль є ознакою порушення роботи травної системи. Але іноді причиною виникнення цього симптому можуть бути захворювання гормонального характеру або нервове перенапруження. Для точної діагностики необхідно звернутися до лікаря.
Лікування
Терапія голодних болів націлена на усунення порушень роботи шлунка. Ефективна терапія народними засобами може зупинити розвиток патології і усунути причини виникнення голодних болів.
Основні цілі терапії:
Нормалізація моторики шлунка і кишечника. Зниження больового синдрому. Зниження кислотності шлункового секрету. Придушення розмноження бактерії Helicobacter pylori.
Щоб купірувати напад болю, досить поїсти або випити склянку теплого молока. Часто больовий синдром зменшується після блювоти, що пов’язано з тим, що знижується концентрація соляної кислоти в шлунку. Важливо зауважити, що полегшення больового синдрому не призводить до усунення причини проблеми.
Дієта
Якщо людина страждає від голодних болів, важливо почати дотримуватися сувору дієту. Це допоможе зменшити навантаження на шлунок і відновити слизову оболонку.
Хворому протипоказано вживати в їжу смажену, солону, жирну їжу, копченості, солодке тісто і, шоколадні батончики, чіпси, сухарики. Не можна додавати в їжу спеції і соуси. Слід повністю відмовитися від алкоголю. Каву краще замінити трав’яними чаями.
Людям з гострим болем у шлунку рекомендовано вживати:
- каші і макарони з твердих сортів пшениці; нежирне відварне або приготоване на пару м’ясо або рибу, супи та бульйони; кисломолочні продукти; фрукти або сухофрукти; горіхи; соки, компоти, киселі; мінеральну бикарбонатную воду без газу.
Їсти краще всього невеликими порціями через кожні 2-3 години. Їжа не повинна бути гарячою або холодною, щоб не дратувати слизову оболонку. Також при появі голодних болів необхідно відмовитися від дієт для схуднення.
Лікування засобами народної медицини
При виникненні голодних болів корисно використовувати народні рецепти. Відвари і настої трав допоможуть зменшити больовий синдром і прояв симптомів, нормалізувати роботу шлунка. Існує кілька рецептів для терапії голодних болів.
Щоб лікування травами було ефективним, необхідно проводити терапію не менше 1-2 місяців, і при цьому суворо дотримуватися дієти.
Рецепт №1. Кореневище аїру. 10 г сухого подрібненого кореневища залити 1 склянкою холодної води і довести до кипіння. Варити на повільному вогні 15 хвилин. 50 мл відвару приймають за півгодини до їди 4 рази на день. Зілля має протизапальну дію, перешкоджає розвитку бактерії-збудника. Варто, однак, пам’ятати, що аїр стимулює роботу підшлункової залози і виділення травного ферменту, має жовчогінну дію. Після прийому відвару необхідно поїсти. Рецепт 2. Ромашка аптечна. 10 г сухих квіток ромашки залити 200 мл води і варити на повільному вогні 15 хвилин. Остудити і процідити. Приймати півсклянки зілля 4 рази на день після прийому їжі. Відвар цієї рослини чинить спазмолітичну та протизапальну дію на слизову оболонку шлунка. Рецепт 3. Насіння льону. 1 ч. л. насіння залити 200 мл окропу і настоювати 15 хвилин. Ретельно збовтати і процідити. 50 мл ліки приймати 3 рази в день за півгодини до їжі. Зілля покриває слизову оболонку і захищає її від пошкоджень шлунковим соком. Ліки надає протизапальну і відновлюючу дію. Рецепт №4. Кориця. ? ч. л. кориці змішати з теплою водою. Можна додати 1-2 ч. л. меду. Пити корицю краще вранці перед сніданком. Ця рослина допомагає позбутися від печії, оскільки нейтралізує надлишок соляної кислоти в шлунку. Рецепт №5. Звіробій. Дві жмені сухої трави залити 0,5 л горілки і настоювати кілька днів. 20-30 крапель такої настоянки розчинити в? склянки води і приймати 2-3 рази в день після їжі. Рецепт №6. Подорожник. Свіже листя подорожника або їх сік знімають біль, викликану спазмом стінок шлунка. Листя можна жувати, коли починається больовий синдром.